Lepší a propacovanější varianta dukátových buchtiček, akorát jsou plněné. Můžete naplnit ořechy, tvarohem, povidky, sušenými meruňkami a nebo záleží na vaší kreativitě.
Plněné dukátové buchtičky mákem a vanilkové šódo
Suroviny
Postup přípravy
500 g | hladká mouka |
25 g | droždí |
50 g | cukr krupice |
3 ks | žloutky |
50 g | slunečnicový olej |
2 g | sůl |
200 g | mléko |
1 ks | kůra nastrouhaná na jemném microplanu |
Do kotlíku dejte mouku, droždí, teplé mléko, citrónovou kůru, utřené žloutky s cukrem a míchejte hákem. Nakonec přidejte olej, sůl a vymíchejte do hladka.
Nechte kynout 30 minut.
Těsto rozválejte, vypíchejte malá kolečka, naplňte makovou náplní a utáhněte.
Naskládejte buď do pekáčku nebo do kulatých malých kroužků, které vytřete olejem.
Nechte 30 minout nakynout a pečte 180°C 8-10 minut s větrákem.
Po upečení potřete rumovým sirupem.
140 g | mletý mák |
150 g | mléko |
50 g | cukr krupice |
1/2 ks | citrónová kůra nastrouhaná na microplanu |
Do vroucího mléka dejte umletý mák, cukr, citrónovou kůra a převařte. Nechte vychladnout a můžete plnit.
50 g | cukr krupice |
30 g | voda |
20 g | rum tuzemský |
Vše spolu převařte v rendlíku.
150 g | smetana 33% |
100 g | bílé víno |
50 g | plnotučné mléko |
80 g | cukr krupice |
80 g | žloutky |
1/2 ks | vanilka |
Mléko, smetanu, bílé víno, vnitřek i slupku vanilky přiveďte k varu. Nechte 10 minut odstát a nalijte na vymíchané žloutky s cukrem. Znovu nalijte do rendlíku. Zahřejte a míchejte metlou na teplotu na 80-82 °C. Přeceďte přes jemný cedník.
fotogalerie
Naskládejte je klidně do pekáčku, akorát každou kuličku obalte v oleji a dejte jim trochu prostoru, aby po upečení jste je mohli lehce dávat od sebe.