Beru na vědomí
Informuji uživatele, že tato webová stránka používá pouze krátkodobé soubory cookies, bez nich nebude web fungovat správně.
Podle nového zákona povinnost povolení/odmítnutí neplatí pro technické ukládání.

CV

02. Listopad 2018

Teorie ve škole mě nikdy příliš nebavila, na rozdíl od kuchařské praxe, která byla lepší. Vše se změnilo, když jsem nastoupil na osmnáctiměsíční povinnou vojenskou službu. Věděl jsem, že to bude za dva měsíce, tak jsem si našel brigádu v hotelu Hilton ve Francouzské restauraci, kde jsem umýval nádobí. Tam jsem pochopil, jak nádherné může být povolání kuchaře! Po vojně jsem začal pracovat v nově otevřeném hotelu Adria Praha, kde jsem se učil od pana Petra Miňovského. Setkal jsem se tam i s Vaškem Fričem, s nímž jsem spolupracoval až do našeho působení v Alcronu. Od té doby jsem byl jako student, chtěl jsem se neustále učit, získávat zkušenosti a zdokonalovat se. 

          Moje další kulinářská zkušenost byla v restauraci Kampa Park, kde jsem sice strávil jen krátkou dobu, ale styl vaření Jardy Žídka mi otevřel oči. Následně jsem pracoval na Rybím trhu pod vedením Oty Kohouta, kde jsem se naučil a zdokonalil v přípravě ryb a mořských plodů. Spolupracoval jsem s Láďou Doušou, Víťou Hepnarem, Honzou Horkým a Honzou Punčochářem. Ve sesterské restauraci Flambée jsem se setkával s Dušanem Jakubcem, Pavlem Marešem a Martinem Slezákem. To bylo nádherné období. Další zastávkou byl nově otevřený hotel Radisson SAS Alcron, kde tým skládal Zdeněk Pohlreich. Po několika letech jsem chtěl změnu, a tak jsem se pokusil vést studenou kuchyni v hotelu Corinthia Towers. Nebylo to ideální, ale nelituji. Po půl roce jsem se vrátil do Alcronu.

Ve věku 29 let jsem obdržel svou první nabídku na pozici šéfkuchaře v nově otevírané restauraci La Veranda, kterou jsem přijal. Od té doby jsem prošel dlouhou cestu. Zastával jsem pozici kreativního Executive Chefa a mentora kuchařů ve společnosti, jež zahrnovala restaurace La Veranda Praha, Babiččina zahrada, The Bistro, pět restaurací Fajna Familia a La Veranda Kyjev. Byla nezbytná úzká spolupráce se všemi šéfkuchaři a manažery.

 Ve věku 49 let jsem se stal kreativním šéfkuchařem v americké společnosti ARAMARK, která poskytuje firemní stravovací služby, kde jsem pracoval rok a půl.

           Nyní pracuji jako gastronomický poradce a pomáhám ostatním.

MOJE FILOZOFIE

 Při přípravě pokrmů dávám přednost zachování jejich přirozené chuti, kterou jemně podtrhuji kořením a bylinkami nebo mírným okyselením.

Základní suroviny kombinuji buď s běžnými ingrediencemi, přičemž si hraji s texturou jednotlivých složek, nebo je spojuji s něčím neobvyklým. Inspiraci čerpám z kuchařských knih, nápadů nebo jídel, která jsem měl možnost ochutnat, ačkoliv bych je sám připravil odlišně. Často experimentuji a hledám ten správný recept. Někdy je třeba pokus opakovat i desetkrát, než dosáhnu dokonalé chuti dle svých představ.

Sezónní suroviny nejvyšší kvality jsou pro mě zdrojem inspirace při vaření. Tyto suroviny pak s pomocí techniky a umění kuchařství transformuji na moderní pokrmy, které podávám ve vlastním stylu s originálními chuťovými kombinacemi.

Každý rok se snažím strávit několik dní na pracovní stáži v zahraničí.

2009     La Chassagnette /Provence/ - 1 michelinská hvězda
2010     Violetta /Piemonte/ - ocenění Bib
2011     Latium /Londýn/
2011     Semplice /Londýn/
2012     Menulla /Londýn/
2012     Osteria Dell´Angolo /Londýn/
2013     L´Autre Pied /Londýn/- 1 michelinská hvězda
2014     Marcus /Londýn/ - 2 michelinské hvězda
2014     Ametsa with Arzak Instruktion /Londýn/- 1 michelinská hvězda
2015     Alyn Williams /Londýn/ - 1 michelinská hvězda
2015     Story /Londýn/- 1 michelinská hvězda
2016     L´Autre Pied /Londýn/- 1 michelinská hvězda
2016     Pied a Terre /Londýn/- 1 michelinská hvězda
2016     Typing room /Londýn/– 1 michelinská hvězda
2017     Dinner by Heston Blumenthal /Londýn/- 2 michelinské hvězdy
2023     Pollen Street Social /Londýn/– 1 michelinská hvězda

           Baví mě předávat mé zkušenosti, proto před lety vznikla moje veřejná facebooková stránka.  Ale na facebooku se špatně hledá v historii, a tak jsem si řekl, že vytvořím stránky, na kterých najdete všechno na jednom místě. Nehledě na to, že někteří lidé nemají rádi sociální sítě.

Na mých stránkách najdete vše, co mě baví. Všechny fotky a místa, jsem osobně navštívil. 

Zkušenosti ze stáží a jak to chodí v jednotlivých restauracích.

Restaurace, které jsem navštívil, ale nebudu je hodnotit číslicemi, body ani jinak. Chci, aby se mladí kuchaři a nejen oni, mohli podívat, co se děje ve světě, a kam se současná světová gastronomie ubírá. Snažil jsem se, ke každé restauraci napsat krátký popisek nebo zvláštnost. 

V záložce práce najdete jídla, která připravujeme anebo jsme připravovali.

V akcích najdete fotky z hostování a akcích, kterých jsem zůčastnil.

Recepty, které budou napříč našimi restauracemi, ale i jídla, která mají rádi moje děti nebo výborné cukroví mojí manželky.

mixu najdete zajímavé obchody s kuchařskými potřebami, tržnice, knihkupectvístreet foodykuchařské legendy nebo prodejci a výrobci porcelánu.

V záložce kniha najdete informace ohledně moji nově připravované knize, kterou bych rád vydal na podzim roku 2022/23.

V sekci soutěže jsou shromážděné informace ohledně soutěží, kterých se účastním anebo těch nejprestižnějších soutěží na světě. Sám jsem se zúčastnil zhruba 70 soutěží. Byl jsem člen národního týmu AKC ČR a jsem Kuchař roku 2001/02.

V partnerech najdete lidi a firmy, se kterými spolupracuji anebo je mám rád proto, jak to dělají. 

Mezi mé koníčky mimo práci patří sběr jídelních lístků, kuchařek a modelů sportovních aut v měřítku 1:18. Baví mě jízda na kole, lyžování, i když ne tak dobře, jak bych chtěl, a také hraji golf a stolní tenis. Zálibu mám v fotografování a cestování.

 Moje motta

,, Než něco dělat napůl, tak to raději nedělat vůbec.´´
,,Poctivá kuchařina chce čas, aby se rozvinula chuť a vůně. ´´
,,Kdo nic nedělá, nic nezkazí.´´
,,Nic se nesmí uspěchat, kvalita chce svůj čas. ´´
,,Pouze ti, kteří nic nedělají se nedopouštějí chyb.´´

Mám rád svojí práci a to, co dělám. Chci se s vámi podělit o recepty, informace a vidět, jak další kuchaři rostou a pracují na sobě. 
pruh