Beru na vědomí
Informuji uživatele, že tato webová stránka používá pouze krátkodobé soubory cookies, bez nich nebude web fungovat správně.
Podle nového zákona povinnost povolení/odmítnutí neplatí pro technické ukládání.

TI DVA Z LYONU-FOUR HANDS A STUDENTI

Práce HOSTOVÁNÍ
28. Duben 2024
PLZEŇ                  Před šesti měsíci mě požádal učitel odborného předmětu Filip Vracovský, abych společně s Janem Horkým připravil pětichodové menu, které by pod naším dohledem připravili studenti Akademie hotelnictví a cestovního ruchu.
 
Tímto nápadem jsem byl nadšený, protože jsem se s ničím podobným dosud nesetkal.
 
Je to přece jen skvělá příležitost pro ně, aby si vyzkoušeli vařit v tak mladém věku pod vedením šéfkuchařů celé menu, a poté ho podávat hostům a přátelům školy.
 
Úkolem bylo vymyslet jarní pětichodové menu, které dokážou během sedmi hodin, osm až deset studentů z prvního až třetího ročníku uvařit.
 
MENU CO STUDENTI PŘIPRAVOVALI
Marinovaný losos, chřest, ředkvičky, petrželková majonéza a uzená zakysaná smetana
 
Krém z hrášku, lehce vařené vejce, česnekové krutóny a olej z medvědího česneku
 
Roláda z perličky s baby špenátem, chorizo espuma, karotkové pyré, květák a slaninová krusta
 
Telecí hřbet, kroketa z rozdušeného telecího masa se smrži, bramborový fondán, jarní zelenina a Albufera omáčka
 
Krém ze slaného karamelu a bílé čokolády, čokoládový crumble, maliny, malinový gel a křupavé čokoládové boby
 

Od osmi hodin ráno jsme se pustili do příprav ve školní tréninkové kuchyni, což nám zabralo sedm hodin. Někteří studenti museli občas odejít na zkoušku, a bylo zřejmé, že litují zmeškané části přípravy. Následně jsme se přesunuli do hlavní školní kuchyně, kde se připravují a podávají obědy studentům. Studenti si mezitím museli připravit a vyčistit talíře, naporcovat suroviny a přichystat se na servírování. Číšníci mezitím aranžovali stoly a dekorace, které se jim povedly na výbornou.

Před zahájením podávání jsme studentům ukázali vzorový talíř, a pak už servírovali samostatně. Musím uznat, že jim to šlo velmi dobře. Občas však zažili stresové situace, když jsme jim museli vytknout stejné chyby, jaké bychom vytkli našim zaměstnancům, pokud by podávali nesprávně nebo nepracovali efektivně. Tuto lekci si někteří zapamatují ještě dlouho. Studentům asistoval učitel odborného výcviku Filip Janský.

Přišel se na nás podívat náš velký kamarád a legenda Plzně Tomáš Popp
 
 

 

Pokud máte zájem o podobnou zkušenost ve vaší škole, neváhejte nás kontaktovat.
pruh