Beru na vědomí
Informuji uživatele, že tato webová stránka používá pouze krátkodobé soubory cookies, bez nich nebude web fungovat správně.
Podle nového zákona povinnost povolení/odmítnutí neplatí pro technické ukládání.

STORY

Restaurace Velká Británie
03. Červenec 2023

2 * Michelin, Chef Patron Tom Sellers

LONDÝN      Restaurace byla otevřena v roco 2013 a po pouhých 5 měsících získala první michelinskou hvězdu. Druhou michelinskou hvězdu získala v roce 2021.
 
Tom vařil ve skvělých světových restaurací, jako je například Restaurant Tom Aikens, Noma a Per Se. Jeho jídla jsou převážně britské, využívá sezónnosti a ty nejlepší suroviny. Každý pokrm přináší příběh na talíři.
 
Restaurace byla postavena v takové malé proluce nedaleko Toweru, kde prý dříve byli ne ledajaké veřejné záchodky z viktoriánské doby. Budova stojí na trojúhelníkovém pozemku, kde se setkávají Tooley Street, Tower Bridge Road a Queen Elizabeth Street.
V roce 2015 jsem byl v kuchyni na stáži, kde jsem strávil krásných 14 dní.
 
Ta restaurace je naprosto skvělá a úžasná. Otevřená kuchyně a o patro níže je přípravná kuchyně. Jakmile se otevře na obědy, tak se restaurace začne plnit. Stává se dost často že lidé odcházeji z restautace po obědech mezi 16:30-17:00 a je jen hodina na to doplnit věci na večeře z dolní přípravné kuchyně a najíst se.
 
Na začátku letošního roku byla restaurace uzavřena, jelikož byla naplánovaná rekonstrukce a přistavuje se patro nad restaurací.
Minulý rok jsem tam měl největší gastro zážitek roku, u kterého stali i dva češi. V tu dobu tam pracovala Kristína Nemčková a na place se pohyboval Tomáš Ngoc.
 
Restaurace nejen že je nádherná, ale i vzdušná. Nejraději sedím u stolu u velkých oken, abych si užíval oběd, mohl dobře vyfotit jídlo a viděl ruch města.
 
Jakmile nás uvedli ke stolu, tak na mě čekalo první překvapení. Ručně napsané přivítání v obálce.
Pak následovali snacky.
První tři byli tradiční, které tu snad od otevření, jen se vylepšuje jejich podávání a design.
Křupavá tresčí kůže, uzené jikry a vršky natě z mrkve
STOREO, jak napovídá název. Vypadají jako oblíbené sušenky OREO, ale tady jsou v podání restaurace STORY, takže STOREO – Inkoustová sušenka z olihní, uzená úhoří pěna a octový prach
Rozdušený králičí stehna usmažené v polentě s estragonovou majonézou a nakládanou barevnou mrkví
Křupavý tart plněný krabem
Anglické wague pastrami
 
První předkrm byla kombinaci rajčata a kaviáru. Poprvé jsem ochutnal tuto nezvyklou kombinaci.
 
Další chod byl z kuřecích ,,ústřic´´ . Kuřecí ústřice jsou kousky masa velikosti ústřic na zadní straně kuřete, v blízkosti dolní části páteře a stehen.
Na každém kuřeti jsou dvě "ústřice" (jedna na každé straně páteře). A stejně jako jiné tmavé maso, tyto malé nugety jsou super jemné, ale často se zapomíná nebo se vyhodí se zbytkem jatečně upraveného těla. Poprvé jsem to jedl u Hestona Blumenthala. Část kuřete, která nestojí skoro nic a prodává se skelety na vývar a fondy.
 
Jedním z vynikajících chodů bylo slavné podávání chleba a svíčky z hovězího tuku, která je zapálena servisem před vámi. Jakmile začne tuk téct tak do něj namáčíte kváskový chléb a k tomu jsou podávány na doplněný silný želírujicí studený hovězí vývar a nakládaný řapíkatý celer s křenem. Myšlenka prý vznikla, když Tom seděl vždy v neděli s rodiči u stolu, kde hořela svíčka a povídali si.
 
Další signature dish jsou tenké plátky mušlí sv. Jakuba, marinované v octu z bezových květů, podávané s křenovým mlékem, koprovým olejem a křupavými okurkovými kuličkami, z nichž některé byly namočeny v koprovém popelu. Jídlo s krásnou, čistou chutí.
 
Humr a kukuřice. Vynikající chod. Na talíři byl ocas z humra, kukuřičné pyré a myslím citrónový gel. V misce kukuřičné zrna s masem z humra z klepet.
Poslední hlavní chod bylo jehněčí. Jehněčí kotletky s rajčaty a lilkem.
 
První dezert, předdezert nebo chod který jsem si zamiloval byl Paddington Bear, Foie gras, kardamon a marmeláda.
Sendvič vyrobený z foie gras, kardamomu a marmelády. Na kořeněném kardamomovém parfaitu a hořké pomerančové marmelády na francouzském toastu byli nastrouhaná zmrazená foie gras.
 
Další dezert byla kombinace čokolády, karamelu a nejlepšího olivového oleje z Itálie NANNI LIFE.
 
Ke kávě byl podáván jahodový košíček, čokolády, honeycomb.
 
Děkuji ještě jednou Kristíně Nemčkové a Tomáši Ngocovi za BEST OF THE BEST GASTRA ZÁŽITEK ROKU 2022.
 
Už teď se těším na otevření nové STORY, kde bude asi jiný story a dalším STORY.
pruh