RAJČATA - Polévka z pečených rajčat a bazalkový olej
RAJČATA Rajčata se pěstují téměř po celém světě. Nezralá (zelená) rajčata mohou způsobit otravu organismu. Rajčata jsou vhodná při redukčních a očistných dietách. Pro osoby s poruchami látkové výměny, krevního oběhu a nemocemi srdce. Obsahují antioxidant lykopen, který chrání před rakovinou. Rajčata nemají žádný tuk, ale mají vysoký podíl vlákniny a 90 % tvoří voda. Dále vitamín B, C, betakaroten, chrom, draslík, vápník a hořčík.
MALL TV Rajčata jsou vhodná k přípravě studených a teplých polévek, do předkrmů a salátů, na grilování, plnění, zapékání a do omáček. Připravuje se z nich i pravděpodobně nejznámější výrobek na světě, kečup.
Odkaz na video ZDE
Rajčatová polévka
2 Kg Rajčata
20 g Cukr krupice
10 g sůl
------------------------
40 g Olivový olej
20 g česnek na plátky
100 g rajčatový protlak
20 g bazalka
500 g Voda
40 g cukr krupice
10 g Sůl
Rajčata rozpulte, osolte a posypejte cukrem. Pečte při 180 °C 30-40 minut.
Mezitím v kastrole na olivovém oleji orestujte česnek, přidejte rajčatový protlak, zarestujte ho, přidejte pečená rajčata, bazalku, zalijte vodou a rozvařte rajčata. Propasírujte přes pasírku a dochuťte cukrem a solí.
Bazalkový olej
30 g Bazalka listy
100 g Olivový olej
Olej ohřejte na 80-90 °C, přidejte listy bazalky a 2 minuty mixujte na maximální rychlost ponorným mixérem. Přeceďte přes jemný cedník.
Mozzarella
1 ks Mozzarella
Mozzarellu natrhejte na menší kousky.
Bazalka
Polévku ozdobte listy bazalky.