Beru na vědomí
Informuji uživatele, že tato webová stránka používá pouze krátkodobé soubory cookies, bez nich nebude web fungovat správně.
Podle nového zákona povinnost povolení/odmítnutí neplatí pro technické ukládání.

IKA CULINARY OLYMPICS

Soutěže Intergast Culinary Team
09. Únor 2024

Ve dnech 2.-5. února 2024 proběhl v německém Stuttgartu už 26. ročník kuchařské olympiády, kterou pořádá Německá asociace kuchařů, na kterou přijelo až 1200 kuchařů z 55 zemí světa a oslavuje kulinářské umění celého světa. Tato soutěž se opakuje každé 4 roky od roku 1900. Soutěže se zúčastnily národní seniorské a juniorské týmy, dále vojenské, catering, regionální týmy a jednotlivci.

STŘEDA-PÁTEK
Ve většině příprav kuchařské části studené kuchyně v hotelu CARLSBAD PLAZA se postupovalo od přípravy surovin až po vaření a jejich další zpracování. Během tří dnů bylo nutné všechno vyrobit a připravit k transportu na vzdálenost téměř 500 km. Cukrářskou část připravoval Lukáš ve svém pracovišti.
 
SOBOTA
První skupina vyjela z Prahy, kde naložila cukrářskou část a odjela do Karlových Varů, kde se spojila s druhou skupinou a naložila dekorace a kuchařskou část. Každé ranní naložení je jako skládání puzzle, využíváme každé volné místo v autě, abychom se všichni vešli do dvou vozidel. Nejlepší dovednosti v tom má Lukáš Skála. Letos jsme problém vyřešili velkým vozem, do kterého by se vešel ještě jeden tým. Cestou jsme si dali povinnou pauzu v Německu na currywurst a gulaschsuppe. Na cestě do hotelu jsme navštívili výstaviště, kde soutěžil český seniorský a juniorský tým kuchařů a cukrářů AKC ČR a kolegové z ARAMARK týmu v kategorii Community Catering. Bydleli jsme asi 20 minut od výstaviště a 10 minut od kuchyně, kde jsme měli připravovat. Po příjezdu do kuchyně jsme vše uložili, vybalili a připravili se na práci. Večer nás čekal týmový meeting.
 
Tým odjel ve složení
Lukáš Paluska – šéfkuchař Carlsbad Plaza – manager teamu, hybná síla, organizátor, nervóza a spojovatel mezi námi a partnery, aby dělali vše, jak to chceme My.
Radek David – kreativní šéfkuchař Aramark – kapitán teamu, šílenec, který je strašný pedant a motor týmu co honí členy aby se neflákali a dělali.
Lukáš Skála - šéfcukrář a spolumajitel Cukrář Skála – pravá ruka kapitána, vymýšlí tabuli a člověk bez kterého bychom se neobešli, pokladač podlahy a vrchní logistik.
Tomáš Frištenský - šéfkuchař Aramark – můj velký kamarád a kolega, vrchní osvěžovač týmu, který zajišťovat pro celý tým pitný režim a pak i oslavovací režim
Sylvia Sulanská – Cukrář Skála – pravá ruka Lukáše, smíšek
Jan Horký – zkušený šéfkuchař, soutěžák a bývalý kapitán seniorského národního týmu AKC ČR
Jaroslav Zahálka – helper – šéfkuchař – Art restaurant Mánes
 
NEDĚLE
Nedělní brzká snídaně a přesun do kuchyně, tak aby jsme mohli od 8:00 vše dodělávat. Během celého dne jsme stačili probrat nejnovější drby z pražské gastronomické scény. V 19:00 odjeli Lukáš Skála, Jan Horký a Jarda Zahálka postavit tabuli, abychom to v pondělí měli mnohem jednoduší. Ve 22:00 jsme byli kompletně hotový a jeli jsme na hotel se na chvilku vyspat.
V pondělí ve 3:30 je naplánovaný budíček, ve 4:00 odjezd od hotelu do kuchyně, kde musíme vše naložit a odjet na výstavišti.
 
PONDĚLÍ
VYSTAVENO. Všem nám spadl kámen ze srdce. V 4:45 jsme přijeli na výstaviště. Museli jsme všechno vynosit z aut do haly. Bylo to sice jen 100 metrů. Pan u vstupu byl neústupný, až v 5:00:00 nás teprve pustil do sálu.
Osvětlení na výstavišti je tragické, ale letos jsme měli vlastní osvětlení tabule. Pak už zbývalo vystavit jídlo. Povinné focení našich výtvorů a nás u tabule.
Tým odvedl skvělou práci. Jsem na něj pyšný.
Každá soutěž má zadání
Na olympiádu jsme to rozdělili takhle.
Osmiporcovou slavnostní mísu se vzorovým talířem jsem si vzal na starosti Já sám.
3 předkrmy - 2 studené a 1 teplý – Jan Horký
5 chodové menu / dezert dělal druhý Lukáš/– Tomáš Frištenský
4 fingerfoody – Lukáš Paluska
4 různé dezerty + dezert do 5 chodového menu a 4 různé petit fours – Lukáš Skála a Silvia Sulanská
V 7:00 nás všechny vyhnali na snídaní.
V 11:00 jdeme na oběd. Měsíc před tím jsme si koupili přes web lístky na oběd v kategorii community catering.
V 13;00 nás čeká feedback od komisařů, abychom věděli, na čem zapracovat, co zlepšit a kde jsou rezervy.
V 16:00 je vyhlášení výsledků.
 
Po vyhlášení výsledků odjeli kvuli pracovním povinnostem Jan Horký a Jarda Zahálka domu.
 
Získali stříbrnou medaili. Před 4 roky jsme získali taktéž stříbrnou medaili a před 8 roky zlatou medaili. Očekávání je jedna věc a realita druhá. Prošli jsme si s plackou na prsou výstaviště. Povinné focení s medailemi, abychom jako důchodci mohli vzpomínat u čaje, jaké to bylo.
Letos se dávala jedna medaile. Zvlášť se hodnotili body kuchaře a zvlášť cukráře. Pak 70 % kuchařských bodů a 30 % cukrářských bodů sečetli a vzniklo z toho celkové ohodnocení.
Komisaři byli opravdu přísný a nekompromisní. Chvilkama mi to přišlo, jak když hodnotí národní týmy.
Feedback byl spravedlivý, opodstatněný a nešlo na něj nic říct. Snad jen něco jiného chtějí komisaři na olympiádě a něco jiného na světovém poháru v Lucembursku.
Po uklizení tabule jsme jeli do školní kuchyně vše uklidit, umýt, roztřídit a správně poskládat, aby se nám vše vešlo do auta.
Na pokoji proběhla komorní malá oslava, pár lahví padlo a těšili se na druhý den až dospíme.

ÚTERÝ
Dospali jsme spánkový deficit a po snídani jsme se jeli podívat na výstaviště na svoje konkurenty. Ten den byl hodně našlápnutý, jelikož vystavovali hodně dobré týmy ze Švédska a Švýcarska, kteří nakonec skončili na celkovém 2 a 3 místě. Oběd na výstavišti a krátká procházka po městě nám rozproudila krev.
 
STŘEDA
Ranní vstávání a v 6:30 na snídani. V 7:00 jsme odjížděli směr Karlovy Vary, abychom vyložili část tabule, pak do Prahy do Design Gastro, kde jsme odevzdali zapůjčenou dekoraci na tabuli a talíře. Dále vyložit věci u Lukáše Skály a ostatních členů týmu. V neposlední řadě vrátit zapůjčenou dodávku ve Vestci.
 
Celkové výsledky od organizátor soutěže.
https://www.olympiade-der-koeche.com/en/wp-content/uploads/sites/2/2024/02/IKA-2024-Final-Scores-and-Medals.pdf

Na minulé kuchařské olympiádě jsme mezi regionálními týmy získali stříbrnou medaili a skončili na celkovém 9. místě z 26 týmu.
Letos jsme získali stříbrnou medaili a skončili na celkovém 7. místě z 22 týmu. Prvních 5 týmů získalo medaili ve zlatém pásmu.

1. PaisWorld Culinary Team Korea, Jižní Korea
2. Skåne Kulinar, Švédsko
3. Cercle des Chefs de Cuisine Lucern, Švýcarsko

Seniorský Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR na minulé kuchařské olympiádě získal 2 bronzové medaile a skončili na celkovém 18. místě z 29 týmu.
Letos získali 2 stříbrné medaile a skončili na celkovém 16. místě z 24 týmu.

1. Finsko
2. Švýcarsko
3. Island

Juniorský Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR na minulé kuchařské olympiádě získal stříbrnou a bronzovou medaili a skončili na celkovém 15. místě z 24 týmu.
Letos získali 2 stříbrné medaile a skončili na celkovém 12. místě z 20 týmu.

1.Švédsko
2. Norsko
3. Dánsko

Aramark tým v kategorii Community catering na minulé kuchařské olympiádě získal bronzovou medaili a skončili na celkovém 11. místě z 25 týmu.
Letos získali bronzovou medaili a skončili na celkovém 16. místě z 21 týmu.

Nestlé Culinary Team v kategorii Community catering na minulé kuchařské olympiádě získali diplom a skončili na celkovém 23. místě z 25 týmu.
Letos získali diplom a skončili na celkovém 18. místě z 21 týmu.

1. Compass Group Culinary Team Finland, Finsko
1. Swiss Armed Forces Culinary Team / SACT, Švýcarsko
3. Norway Community Catering Team, Norsko

Pak tu vystavovali jednotlivci a zvláštní potlesk patří v LIVE CARVING Tereze Buchtové, která získala zlatou medaili a 1. místo.

Každý rok je vidět velký progress všech týmů a jednotlivců. Je super u toho být a stát se součástí lidí a komunity, která na sobě pracuje a posouvá limity.

Každý úspěch i neúspěch je vykoupen velkým úsilím, časem, financemi, nervy.

Všichni to děláme pro radost i když je to vykoupeno velkým stresem a nervy.
 
Děkujeme našim partnerům a kamarádům že nám pomohli.

InterGast za zajištění ubytování a kuchyně kde budeme vše připravovat a dodělávat.
Rösler nám daroval nože Wüsthof, abychom podali ten nejlepší výkon.
Design Gastro za porcelánu Serax a dekoraci na tabuli. A neměli to vůbec jednoduché.
FOMI za rondony, pracovní zástěry tak jak jsme si je vymysleli, aby nám to slušelo a cítili se dobře. A dobře vypadali.
Hortim nám dodal zeleninu na vaření a jablka na dekoraci tabule.
Food & Friends nám poskytla čerstvé ryby a potraviny.
Le Patio poskytl čokoládu Valrhona a zajistil pitný režim
Nestlé Professional nám poskytl finanční prostředky na tabuli a vše okolo, abychom mohli odjet.

 

 

 
 
Děkujeme zaměstnavatelům za možnost odjet na tuto prestižní soutěž. Děkujeme partnerům, partnerkám a dětem že nás pustili a na pár dní nás oželeli.
pruh