Beru na vědomí
Informuji uživatele, že tato webová stránka používá pouze krátkodobé soubory cookies, bez nich nebude web fungovat správně.
Podle nového zákona povinnost povolení/odmítnutí neplatí pro technické ukládání.

HOREKA versus FIREMNÍ/ZÁVODNÍ/ ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ

28. Březen 2024

Mnozí z vás se zajímali o výhody a nevýhody různých segmentů stravování. Následující informace o HOREKA / hotely, restaurace a kavárny/ jsou shrnutím zkušeností mých kolegů a kamarádů, kteří mají zkušenosti s mnoha restauračními sítí, a nebudu zde uvádět specifika pro jednotlivé společnosti. FIREMNÍ STRAVOVÁNÍ/ firemní, závodní, školní a atd…/ je také shrnutím informací z různých firem a nesouvisí s mými zkušenostmi z mého posledního zaměstnání.


NÁPLŇ PRÁCE

HORECA
V HORECE je třeba připravit mise en place, organizovat přípravu na akce, skladovat zboží a vydávat jídla podle objednávek. Po obědě je nutné dokončit mise en place a připravit se na večeře. Je důležité neustále doplňovat a obnovovat zásoby ve své sekci. Jakmile dojde k nějakému nedostatku, je potřeba to nahlásit zodpovědné osobě.

FIREMNÍ STRAVOVÁNÍ
Firmy musí připravovat jídla podle kalkulací a v předem stanoveném množství. Mnoho podniků bohužel nemá objednávkový systém a každý má své specifické podmínky. V některých případech musí být výběr jídel kompletní i 30 minut před zavírací dobou, což vyžaduje, aby kuchaři během dne průběžně připravovali další jídla. Odhad množství potřebného jídla může být náročný, obzvláště když jsou na menu zajímavé položky. Po vaření se začíná příprava na další den nebo směnu. Pokud je pouze ranní směna, po jejím skončení se vše zlikviduje a další den se začíná od začátku. Kuchaři na výdeji si vydávají to, co sami uvařili, někdy jen jedno jídlo, v menších podnicích i tři jídla. Oproti práci v HORECE je zaměstnání ve firmách obvykle méně stresující, jelikož není nutné sestavovat objednávky podle stolů, kde na jeden může připadat čtyři odlišná jídla.
Stres může být způsoben všechno uvařit včas, připravit teplou vanu před časem výdeje, nebo vařit pro rozvoz do dalších provozoven.

PRACOVNÍ DOBA

HOREKA
Pracuje se na systém krátkého/dlouhého týdne (jeden týden se pracuje PO, ÚT, PÁ, SO, NE a druhý týden pouze STŘ a ČT). Někteří zaměstnavatelé nabízejí čtyřdenní pracovní týden. Je možné najít i směnný provoz s osmihodinovou pracovní dobou. Práce o víkendech je obvykle standardem, který je nutné občas splnit.
Pracovní doba začíná mezi 7:00 a 9:00 a končí mezi 22:00 a 23:30.

FIREMNÍ STRAVOVÁNÍ
Standardní pracovní doba je 8,5 hodiny (s půlhodinovou pauzou na jídlo), obvykle od pondělí do pátku. Ranní směny mohou začínat již v 5:00. Existují provozy s odpoledními nebo dokonce nočními směnami. Některé provozy se dozví ve čtvrtek odpoledne, že továrna bude o víkendu v provozu.


MZDA

HOREKA
Mzda je často kombinací oficiálního a neoficiálního příjmu (část oficiálně a zbytek v hotovosti). Některým to nevadí, zejména těm s osobními bankroty, rozvody atd. Ti, kterým to v mládí nevadilo, si to mohou později vyčítat, protože výše důchodu se vypočítává z oficiálně hlášené mzdy.
Mzda může být stanovena fixní částkou za měsíc nebo podle odpracovaných dnů. Například 16 dní práce a 3000 Kč za den vychází na 48 000 Kč.
Některé provozy začínají zohledňovat víkendové směny a nabízejí příplatky za práci o sobotách a nedělích.
Většina hotelů vyplácí oficiální mzdu.

FIREMNÍ STRAVOVÁNÍ
Vše je vypláceno oficiálně podle zákona, na výplatní pásku. Práce o víkendu a o svátcích je vyplácena s příplatkem.

PRACOVNÍ OBLEČENÍ A PRANÍ PRÁDLA

HOREKA
Někteří zaměstnavatelé poskytují pracovní oblečení, protože zákon vyžaduje, aby zaměstnavatelé poskytovali pracovní oblečení svým zaměstnancům. Pokud zaměstnanec skončí práci dříve, může mu být stržena poměrná část mzdy. Ve velkých hotelech obvykle hotelová prádelna zajišťuje péči o pracovní oblečení – praní, žehlení, šití a výměnu.
Někteří zaměstnavatelé neposkytují pracovní oblečení, a tak si ho musí zaměstnanci pořídit sami. To může vést k situaci, kdy v kuchyni uvidíte rondony s logem jiného zaměstnavatele, protože zaměstnanec dříve pracoval pro jinou firmu.
Praní prádla se obvykle provádí doma, přičemž někteří zaměstnavatelé přispívají na prací prášek částkou v rámci mzdy.

FIREMNÍ STRAVOVÁNÍ
Některé firmy perou oblečení a dodávají vyprané, jiné vyžadují, aby si zaměstnanci prali sami, a někde je prádlo outsourcováno – firma odváží špinavé prádlo a dodává vyprané, vyžehlené, opravené a v případě potřeby vyměňuje nevhodné oblečení.


MULTI SPORT KARTA

HOREKA
Někteří zaměstnavatelé nabízejí tento benefit, ale zaměstnanec musí zaplatit část nákladů.

FIREMNÍ STRAVOVÁNÍ
Někteří zaměstnavatelé nabízejí tento benefit, ale zaměstnanec musí zaplatit část nákladů.


SLEVY NA JÍDLO A PITÍ

HOREKA
Někteří zaměstnavatelé poskytují svým zaměstnancům slevy na návštěvu restaurací ve vlastnictví společnosti nebo jiných restaurací.

FIREMNÍ STRAVOVÁNÍ
Někteří zaměstnavatelé poskytují svým zaměstnancům slevy na nákup kávy, nápojů a podobně.

PERSONÁLNÍ JÍDLO

HOREKA
Obvykle se neplatí, ale někde se strhává částka za personální jídlo.

FIREMNÍ STRAVOVÁNÍ
Je nutné platit, i když jste nejedli. Jakmile jste v práci je vám stržena částka. 

OCHRANNÉ NÁPOJE A KÁVA

HOREKA
Někteří si objednávají vodu a sirupy zvlášť, jinde pouze ovocné sirupy a vodu z kohoutku. Káva je obvykle zdarma nebo za velmi rozumnou cenu.

FIREMNÍ STRAVOVÁNÍ
Ochranné nápoje jsou zdarma. Káva je vlastní buď z kapslí, rozpustná nebo turecká. Platí se pouze za kávu z automatu.

DOVOLENÁ

HOREKA
V některých místech je dovolená velmi citlivé téma. Když si zaměstnanec vezme dovolenou, může ho zastoupit šéfkuchař nebo jeho zástupce. Pokud není náhrada, kolega z protisměny převezme směny. Některé restaurace se rozhodly zavřít na určitou dobu, aby všichni zaměstnanci mohli mít dovolenou.

FIREMNÍ STRAVOVÁNÍ
Situace není ideální. Pokud je provoz vícesměnný, dá se to nějak zařídit. Někdy přijedou "letající kuchaři", kteří pomáhají tam, kde chybí personál.

NEMOC

HOREKA
Je to komplikace. Náhrada se počítá podle skutečně vyplacené mzdy, což není mnoho. Někteří se snaží vzít si dovolenou nebo směny vyměnit s kolegou, kterému pak směny vrátí.

FIREMNÍ STRAVOVÁNÍ
Vše je oficiální, takže není důvod se neléčit.

ZVLÁŠTNÍ BENEFITY

HOREKA
Cesta za dodavateli, vinaři a atd…..
Zajímavé školení
Masáže

FIREMNÍ STRAVOVÁNÍ
Narozeninový den / Pokud máte narozeniny tak máte nárok na jeden den dovolené./.
Dny na relaxaci / další dny k dovolené/
Slevy na služby, které zaměstnavatel dokáže zařídit pro zaměstnance.

Určitě jsem na něco zapomněl, ale věřím, že zde je souhrn toho nejdůležitějšího.

Bez ohledu na to, každý segment je specifický a nesmírně důležitý, protože přinášíme lidem radost a zpříjemňujeme jim náročné dny.
pruh