BIG GREEN EGG
Big Green Egg otevřelo své brány v Atlantě v roce 1974. Firma založená panem Edem Fisherem umožnila Američanům získat kamado, které objevili američtí vojáci, kteří sloužili v Japonsku a přivezli si ho jako suvenýr. V Japonsku ochutnali jídlo, které bylo šťavnaté připravené v “kamado” (pec” či “trouba). Historie kamado sahá 3000 let zpátky, kdy tyto hliněné pece na dřevo byly ve východní Asii používány pro přípravu jídel.
DE LIER / BELGIE
Před pár dny jsem měl možnost zúčastnit výletu do centrály firmy BIG GREEN EGGu pro Evropu, spolu s pár kuchaři, novináři a prodejci. Centrála sídlí v Lieru asi 80 km od Amsterdamu. Měli jsme možnost si projít novou centrálu, která zářila novotou a kde byl neskutečný pořádek. Druhý den jsme měli představení produktů. Pro nás co s tím mají bohaté zkušenosti to sice nebylo přínosné. Ale pro ostatní účastníky zájezdu to bylo poutavé a velice zajímavé. Doma používám model MINIMAX, který je v celoroční permanenci. Manželka v něm neustále celoročně griluje, pomalu peče a experimentuje . A Já? Jakmile mi to dovolí čas. Nás kuchaře zaujal výlet do Koppert cress. Brzo o tom taky napíšu.
Společnost Big Green Egg začala importem japonských a asijských kamado. Pak padlo rozhodnutí využít poznatků, dosavadních a získaných zkušeností, výrobních technik a moderních materiálů ke zdokonalení a inovaci tradiční kamado.
Současná generace Big Green Egg, je výsledkem kombinace antické moudrosti a inovativní technologie. Částečně díky keramice, která byla speciálně vyvinuta NASA, byly tyto staré, tradiční hliněné pece inovovány a přeměněny na plnohodnotné moderní venkovní pece.
Nyní můžete koupit různobarevné kamado pece. Červené, oranžové a atd….. BGE originál je zelený a možná bude dělat i barvu modrou.
BGE se vyrábí v několika velikostech. Od mini s průměrem 25 cm a vahou 17 kg až po 2XL s průměrem 73 cm a váhou 170 kg. Tyto grily jsou velice robustní. Navíc k nim je spousta, ale opravdu spoustu příslušenství. Lze vněm grilovat, péct, udit, dusit, péct chleba, pizzu. Prostě na co vzpomenete.
Co je na tom skvělé? Regulovatelnost teploty, ekonomika provozu a bytelnost. Jakmile ho rozpálíte a po hodině ugrilujete, tak ho můžete uzavřít ve spod a z vrchu keramickou pokličkou. A druhý den ho můžete znovu rozpálit dřevěné uhlí, které nevyhořelo.
Je super že modely MINI a MINIMAX, lze dát na jednu plotýnku sporáku do profesionální kuchyně. Víc místa nezabere a pokud na něm bude grilovat maso tak nebude jak já říkám “sterilní”, ale bude cítit kouřem a divočinou. Ve spoustě restauracích jsou tyto modely k vidění.
Slogan firmy: NĚKTERÉ VĚCI NEZŮSTAVAJÍ STEJNÉ.NĚKTERÉ SE NIKDY NEMĚNÍ. THE EVERGREEN. SINCE 1974
Podívejte se na oficiální stránky.